Programma's:

Llibre Vermell de Montserrat: veertiende-eeuwse Catalaanse lofliederen voor Maria. 
(Juten & Bouw)

De liederen in dit programma zijn afkomstig uit het klooster van Montserrat, een beroemd bedevaartsoord. De schat van dit klooster is een belangrijk Mariabeeld, ‘La Moreneta’, (de Zwarte Madonna), waar bijzondere krachten aan worden toegeschreven en waar tot op de dag van vandaag vele pelgrims naar toe trekken.
Het ‘Llibre Vermell’, het ‘rode boekje’, werd in de veertiende eeuw in het naastgelegen klooster opgetekend. Het bevat tien lofliederen voor Maria. Ze werden geschreven om de pelgrims tijdens hun tocht naar de berg bezig te houden met stichtelijke zang en dans. De liederen zijn in het latijn, Catalaans en Occitaans en leunen qua stijl tegen de volksmuziek aan. Juten & Bouw voeren alle liederen uit deze bundel uit, omlijst met improvisaties en ‘estampies’ uit dezelfde periode.  Zang en instrumenten: o.a. hakkebord, vedel, luit, psalterium, slagwerk. 

Os & Ezel 

Een kerstconcert met Nederlandse kerstliederen van de 13e tot en met de 17e eeuw (soloprogramma). 

Behalve het complete kerstverhaal met veel nooit gehoorde kerstliederen, gaat dit programma ook over de vreemde verschijnselen die op kerstmis plaatsvinden. Zo kunnen de koeien in de kerstnacht spreken en verandert het water in de put even in wijn. Maar je mag niet gaan kijken, want dan loopt het slecht met je af...
Het kerstverhaal loopt van de Annunciatie tot aan Driekoningen, de teksten zijn van anonieme tekstdichters tot en met Vondel en de muziek is muziek uit overlevering tot aan kunstige zettingen uit de 17e eeuw.
Eveline Juten vertelt en zingt het wonderlijke kerstverhaal in goed verstaanbaar Middelnederlands, geeft waar het nodig is een toelichting, en begeleidt zichzelf op verschillende middeleeuwse instrumenten als draailier en luit.

 

 

contact

Llibre Vermell

 

 

Os & Ezel