The Delights of the Bottle

Een programma over de geneugten en effecten van sterke drank in Nederlands en Engels liedrepertoire uit de 17e- eeuw, uitgevoerd door Juten & Bouw.  

De meeste Engelse liederen in dit programma zijn ‘broadside ballads’. Dit zijn lange verhalende liederen die als ‘vliegend blad’ op jaarmarkten en op straat voor enkele penny’s verkocht werden en veel aftrek vonden in alle lagen van de bevolking. Ze konden overal over gaan: moord en doodslag, politiek, religie of actualiteit. Het principe was ‘op de wijze van’: op het blad werd alleen de tekst aangeleverd en een aanduiding van een melodie die iedereen kende. Ze werden ook graag gezongen in herenclubs waarin door bemiddelde heren over politiek gediscussieerd werd, en waar men muziek maakte, rookte en zich aan drank te buiten ging. 

Er zijn in dit programma ook enkele wat meer ‘klassieke’ Engelse liederen. Het zijn parodieën op bekende liederen of aria’s voorzien van een alteratieve tekst, in dit geval over drank. Ook deze liederen werden uitgegeven in vrij luxueuze muziekbundels, voor diegenen die noten konden lezen en de boeken konden betalen.

Ook in het Nederland van de 17e eeuw werden honderden liedbundels uitgegeven in goedkope èn luxe uitgaves. Zingen was een van de meest geliefde vrijetijdsbestedingen in alle lagen van de bevolking. Het was niet nodig om noten te kunnen lezen want er werd verwezen naar bestaande melodieën, net zoals nu nog gebeurt op bruiloften en partijen. 

Met veel verve brengen Juten & Bouw deze hilarische liederen die vrijwel nooit eerder zijn uitgevoerd. Komt dat horen!

Uitvoerenden:

Eveline Juten: zang, luit, cister
Arwen Bouw: barokviool

Dit programma ging in première in augustus 2018 als openingsconcert van het Luitsymposium tijdens het Oude Muziek Festival te Utrecht. Helaas heeft Corona daarna roet in het eten gegooid: tijd voor actie!  

In verband met de complexe liedteksten leveren wij een uitgebreide vertaling aan.

download flyer 
luister
contact

Arwen Bouw studeerde viool en barokviool bij Remy Baudet en Alda Stuurop.
Zij is thuis in muziek van middeleeuwen tot barok. 
Zij speelt freelance viool en altviool in Nederlandse barokorkesten zoals Florilegium Musicum en Concerto d'Amsterdam. Daarnaast geeft zij les in barokviooltechnieken en coacht zij ensembles.

 

contact